söndag 22 juli 2012

Tips: Cykling från Uppsala till Stockholm

Eftersom jag sett att många som hittar till denna blog har googlat efter en cykelväg mellan Uppsala och Stockholm så tänkte jag att jag väl kan stå till tjänst med ett par kartor.

Vi börjar med den rutt som jag brukar cykla. Den börjar på Stora Torget i centralaste Uppsala och slutar vid Järva Krog i Stockholm. Där brukar jag svänga av, så resterande delen av sträckan in till/från centrala Stockholm får ni klura ut själva. Använd Googles vägbeskrivningar och se till att markera cykeln, så är det lätt att hitta en bra cykelrutt.

Länk till min rutt på Google Maps

Detta är definitivt inte den vackraste vägen, i vart fall inte Stockholmsdelen, för den går genom en del hårt trafikerade områden. Det är inte heller någon lämplig rutt om man inte har lite skinn på näsan i trafiken, för den går genom en del tuffa trafikplatser där man måste stå hårt på pedalerna och markera sin plats i trafiken. Framför allt så vid de stora rondellerna i Sollentuna, där rutten korsar Norrortsleden. Där kan det kännas lite tufft om man inte är van att cykla i hård trafik. I så fall rekommenderar jag en annan rutt.

Men om man är en van landsvägscyklist med trafikkänsla så är detta en väldigt bra rutt, därför att den är hyffsat rakt på och man får ett bra flyt i cyklingen. Man behöver nästan aldrig stanna och det är få skarpa svängar. Dessutom är det lätt att hitta.

Sträcka: Ca 65 km + anslutning till Järva krog

Är man lite mer osäker i trafiken så kan man med fördel välja den sträcka jag cyklade första dagen på min cykelresa 2009. Den är mycket meckigare att hitta och något längre, men den är trevligare om man vill njuta av utsikten. I stället för trafiken vid Tureberg får man fina kuperade villagator i Edsviken. I stället för trafikleden Sollentuna-Tureberg får man lite landsbygdskänsla. Dessutom tar turen en sväng förbi Sigtuna, väl värt en utflykt!

Karta och reseberättelse finns i detta inlägg (länk).

Sträcka: Ca 95 km (men detta är mellan start- och slutpunkter som ni troligen inte kommer att använda er av,  sträckan beror ju naturligtvis på exakt var man startar och slutar)

1 kommentar:

  1. hur lång tid tog det att cykla från Stockholm till uppsala?

    SvaraRadera